DUURZAME HAAGSE HUIZEN MET HET GEVOEL VAN 'VROEGAH'

In Moerwijk zijn 228 portiekwoningen ingepakt met een isolatiepakket en beplakt met steenstrips om de oude architectuur te behouden. Het resultaat? Energiezuinige en toekomstbestendige woningen. Het project is opgeleverd in 2022 en heeft de isolatiewaarde vervijftienvoudigd.

Portiekwoning

Buitenschil

Geen EPV

23 kWh/m2/jaar

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS HAAG WONEN

‘’We waren van plan om onderhoud te plegen op het complex, tegelijkertijd hebben we een grote opgave om ons bezit te verduurzamen. Dit complex leende zich ervoor om beide te combineren.‘’

Denise Hijdra, Projectmanager Haag wonen

NAAR WENS VAN BEWONERS

Naast verduurzaming werden ook de wensen van de bewoners meegenomen. De portieken werden gesloten en de entrees en binnentuinen zijn vernieuwd.  “We slapen een stuk rustiger nu de portieken zijn afgesloten”

Bewoonster van de Rederijkerstraat

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

ERA CONTOUR ZET EEN STAP EXTRA

Tijdens de werkzaamheden werden de balkons als entree gebruikt. Hierdoor konden bewoners de voorzijde van hun woning blijven gebruiken. Om het nog wat aangenamer te maken werden extra sanitaire voorzieningen geplaatst en konden ze terecht in een logeerwoning. “Als er iets was, stond er meteen iemand voor me klaar”, aldus bewoner John

BEWONER AAN HET WOORD

“Waar ik het meest blij mee ben, is dat mijn douche breder is gemaakt. Ik heb nu veel meer ruimte. Ook is mijn boiler vervangen door een combiketel en heb ik overal dubbelglas. Als ik nu ’s ochtends opsta, voelt het in huis een stuk warmer aan dan voorheen.”

Bewoner John

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

MINERALE GEVELSTRIPS

Om bewoners zo min mogelijk tot last te zijn is er gekozen om de buitenschil te isoleren. De bestaande gevel is ingepakt met een isolatiepakket. Daarop zijn minerale gevelstrips geplaatst waarmee de uitstraling van het originele metselverband teruggebracht is.

WEDEROPBOUW ARCHITECTUUR

Het doel was om de naoorlogse architectuur te behouden. Sommige bewoners wonen al van kinds af aan in de portiekwoningen. Ze kunnen nu genieten van een comfortabele woningen met de gemakken van de toekomst, zonder afscheid te hoeven nemen van het karakteristieke straatbeeld van vroeger.

VEILIGHEID

Veiligheid is een rode draad geweest in dit project. Van ontwikkeling tot en met realisatie. Het was een grootschalig project, wat anderhalf jaar heeft geduurd. Door een sterke focus op orde en netheid wist de veiligheid gewaarborgd te worden. 

HET SUCCES VAN DIT VERBETERTRAJECT

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.