VAN ONDERHOUD TOT HUIS VAN DE TOEKOMST

Verbeterproject van 50 baksteen eengezinswoningen uit de jaren ‘70 in Sprang-Capelle. Met focus op zowel woningverbetering als het programma Dakenstroom. Succesvol opgeleverd in april 2022.

Eengezinswoningen

Binnen- en buitenschil

Geen EPV

32-39 kWh/m2/jaar

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS HAZENBERG

“De woningen waren toe aan onderhoud. Een mooi moment
om de woningen ook energiezuiniger en klaar voor de toekomst te maken.”

Bart Deetman, Planontwikkelaar bij Smartpack, Hazenberg

VOLGENS CASADE

“We wilden de schil van de woning goed isoleren, kierdicht maken en de warmtevraag flink verminderen zodat de woningen EPV-geschikt zouden zijn. Door samen met Hazenberg twee ketens te integreren, namelijk het isoleren van de gevel met aerofill-wall en vervanging van het dak via Dakenstroom, konden we een comfortabele woning met zeer lage warmtevraag realiseren.”

Marco Matheeuwsen, Programmamanager duurzaamheid bij Casade

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

BETROKKENHEID

De bewoners zijn actief betrokken bij het project. Aangezien de woningen bewoond waren tijdens de werkzaamheden zijn er contactmomenten georganiseerd waaronder huisbezoeken en wekelijkse spreekuren. Bewoners werden niet alleen gehoord, maar ook gesteund met 75% korting op één maand huurprijs en €250 herinrichtingsvergoeding.

CORONA

Het project is volledig voorbereid en uitgevoerd tijdens de corona-pandemie. De restricties op het aantal werklui in huis zorgde voor een puzzel in de planning. Ondanks de uitdagingen die bij deze tijd kwamen kijken, zijn de bewoners erg tevreden.

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

BEWONERSPROCES EN COMMUNICATIE

Door de coronapandemie moest de informatie-avond digitaal plaatsvinden. Desondanks is jong en oud bereikt. Dankzij technische hulp waar dat nodig was en interactieve rondleidingen op de bouw voor leerlingen uit de buurt.

SAMENWERKING

Voor dit project zijn twee ketens geïntegreerd. Het plan is gezamenlijk ontworpen, voorbereid en gerealiseerd. Er werd ook rekening gehouden met flora en fauna. Denk hierbij aan nestvoorzieningen in goten en dakoverstek voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

GEZONDHEID

De woningen zijn kierdicht gemaakt en er is een gebalanceerde ventilatie (WTW) geplaatst. Zo worden de huizen optimaal geventileerd voor een gezond binnenklimaat.

“Ik heb al jaren COPD, maar adem nu makkelijker. Toen ik een tijdje geleden erg ziek was, adviseerde de arts mij zelfs om niet in het ziekenhuis te worden opgenomen, maar juist thuis te blijven omdat hier de lucht zo schoon en zuiver is!” – Mevrouw Van den Hoven-Trimbach (79), bewoner

SCHAALBAARHEID

Door de combinatie van de Aerofill-wall aanpak en de Dakenstroom zijn de woningen optimaal geïsoleerd binnen de schil in combinatie met een nieuw ontworpen dak met geïntegreerde nestvoorzieningen en een maximale hoeveelheid zonnepanelen. Deze aanpakken kunnen zowel los als in combinatie op veel verschillende situaties toegepast worden.

HET SUCCES VAN ONDERHOUD EN VERDUURZAMING

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.