GASLOOS, TOEKOMSTBESTENDIGE WONINGEN

Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.

Appartementen

Buitenschil

33 – 47 kWh/m2/jaar

In één keer

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS MOOILAND

“De noodzaak voor Mooiland was tweeledig. Aan de ene kant kwam de verhuurbaarheid in het gedrang. Het complex, ondanks een prima ligging, was niet aantrekkelijk meer voor veel mensen. De uitstraling, maar vooral de afwezigheid van een privé buitenruimte, kwamen als reden naar voren. Vanuit deze aanleidingen zijn de balkons toegevoegd. Ook was er een wens om het complex aardgasvrij te maken. Een duurzaamheidsakkoord met de gemeente ‘s- Hertogenbosch, waarbij deze wijk was gelabeld, was hier ook een aanleiding voor.”

Norbert Puttman van Mooiland

VOLGENS CASPAR DE HAAN

“Het project volgde uit een langdurige samenwerking en was een “special”. Het project wijkt in zijn totaliteit af van de overige projecten in deze samenwerking. Hierbij is een projectspecifiek plan bedacht dat beantwoordt aan de vragen die er lagen. De uitvraag was erop gericht om van het gas af te gaan en naar duurzame energie te gaan. Hiervoor is het complex volledig geïsoleerd. Alles bij elkaar resulteert in een moderne flat met de looks van een nieuwbouwcomplex.”

Maarten Janssen, Operationeel Manager van Caspar de Haan

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

TEVREDEN MET RESULTAAT

Bewoners zijn tevreden met het project en geven het een score tussen de 7,5 en 8,0. Gezien de relatief oudere bewoners en de impact van de ingreep wordt dit als een goede prestatie gezien. Er is veel tijd besteed aan sociale gesprekken om de bewoners goed te leren kennen, te begrijpen waar de weerstand zit en alle plannen duidelijk te communiceren. Het is belangrijk om elkaar goed te leren kennen. De intensieve bewonerscommunicatie heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor het project een succes is geworden.

RUSTRUIMTE

De bewoners zijn tijdens de impactvolle werkzaamheden in hun woning blijven wonen. Bewoners die even weg wilden uit de werkzaamheden konden terecht in een van de drie rustwoningen in het complex. Nabij het complex was ook nog een grotere rustruimte gecreëerd, waarbij bewoners zich ten alle tijden konden terugtrekken, met elkaar koffie konden drinken of een spelletje speelden. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt.

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

RUIMTELIJKE KWALITEIT

De ruimtelijke kwaliteit is aanzienlijk verbeterd, wat een positieve invloed heeft op de leefbaarheid en verhuurbaarheid. De volledige gevel heeft een upgrade gekregen en de appartementen zijn uitgebreid met een balkon. Volgens omstanders ziet het er weer als nieuw uit.

DUURZAAMHEID

Op het gebied van duurzaamheid is er grote vooruitgang geboekt. Er is efficiëntie geïntegreerd in het vervoer van en naar het project, waardoor de impact op het milieu is verminderd. De oude fietsenstalling heeft een nieuwe, nuttige bestemming gekregen zonder ingrijpende veranderingen. Daarnaast is de nieuwe gevel op een innovatieve manier ontworpen, zodat deze volledig demonteerbaar is. Hierdoor kan over X jaar, indien nodig, de gevel volledig hergebruikt worden in zijn originele staat. Dit draagt bij aan een duurzame toekomst.

WADI

Voor de klimaatadaptatie is er slim gebruikgemaakt van een Wadi, waarbij de hemelwaterafvoer is losgekoppeld van het gemeentelijke riool. In plaats daarvan is deze verbonden met de zelf gecreëerde Wadi.

HET SUCCES VAN DIT VERBETERPROJECT

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.