DE UITSTRALING VAN TOEN, HET COMFORT VAN NU

Beeldbepalende vooroorlogse woningen in Vlaardingen met 134 portieketagewoningen, beneden-bovenwoningen en eengezinswoningen. Doorlooptijd: 200 dagen, opgeleverd in 2021.

4-laags

Buitenschil

Geen EPV

75 kWh/m2/jaar

In-1-keer aanpak

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS WATERWEG WONEN

“De Burgemeester Pruissingel is een beeldbepalende weg in Vlaardingen. Met de oplossing van Bik Bouw konden we de woningen aan de buitenkant fors aanpakken, zonder de vooroorlogse uitstraling te verliezen. Met minimale ingrepen aan de binnenkant konden bewoners in hun woning blijven tijdens de verbouwing. Door de uitstekende isolatie en de nieuwe zonnepanelen is de energierekening nu fors lager.”

Aad ter Wiel, projectleider Waterweg Wonen

VOLGENS BIK BOUW

“Onze 2ndSkin-aanpak is een goede oplossing voor verduurzaming van wooncomplexen met een karakteristieke uitstraling, omdat we de authentieke gevels precies namaken. Bij dit project hebben wij een nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde ‘tweede huid’ voor de bestaande gevel gezet, met steenstrips die identiek zijn aan de bestaande gevel. Het hele wooncomplex ziet er nu uit als nieuw, maar dan wel met authentieke uitstraling.”

Jelske Sterkman, ontwikkelaar Bik Bouw

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

OVER HET BOUWPROCES

“De werkzaamheden aan de binnenkant kostten een week per woning. Voor bewoners is het natuurlijk heel wat dat er in hun woning wordt gewerkt. Daarom zetten wij voor dit soort projecten uitvoerders en medewerkers in die het leuk vinden om met bewoners om te gaan. Ze kwamen allerlei mensen en situaties tegen en konden daar op een goede manier op inspelen.”

Jelske Sterkman, Bik Bouw

OVER HET WOONCOMFORT

“Bewoners zijn heel tevreden, blijkt uit de woonenquête. De tevredenheid is gemiddeld een 8. De uitstraling van het wooncomplex is volgens bewoners enorm verbeterd; ze hebben het gevoel ‘op stand’ te wonen. Tegelijkertijd zijn door het isolatiepakket en de nieuwe ramen geluiden van buiten afgenomen, maar zijn binnengeluiden juist sterker te horen. Hier werken we nog aan.”

Aad ter Wiel, projectleider Waterweg Wonen

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

FLORA & FAUNA

In de uitkragende dakgoten zijn nestelplaatsen voor vleermuizen en broedplaatsen voor zwaluwenverwerkt. In de dakgoten zitten ronde gaatjes met een doorsnee van 12mm waar de vleermuizen en zwaluwen precies doorheen kunnen. Daarmee voldoet het project aan de eisen van de Wet natuurbeheer.

GEMEENSCHAPSZIN

Vanwege corona was het niet mogelijk om bewonersbijeenkomsten te organiseren. Dat maakte het een uitdaging om de 70 procent akkoord binnen te halen. Door middel van een informatieboekje en persoonlijke telefoongesprekken zijn in een paar weken tijd de benodigde akkoordverklaringen binnengehaald. Veel bewoners waren heel positief en bleven ook tijdens het project erg betrokken.

COMFORT

Bestaande tocht- en vochtproblemen zijn aangepakt door middel van de nieuwe gevel, tochtstrips en ventilatie. De luchtkwaliteit in de woningen is verbeterd door de ventilatie met CO 2 -sensor. Op hetdak zijn per woonkolom twaalf zonnepanelen geplaatst van 290 Wattpiek; vier per woning.En de levensduur van de woningen is met circa 30 jaar verlengd.

KLIMAATADAPTATIE

De woningen hebben een tweede huid gekregen die de warmte beter vasthoudt. In warme zomers is dat een nadeel: als de steensmuren eenmaal zijn opgewarmd, blijft die warmte er heel lang in zitten. Bewoners hebben het gevoel dat de woningen ’s zomers warmer zijn geworden, ook al blijkt uit de metingen dat de temperatuur voor en na renovatie gelijk is gebleven.

HET SUCCES VAN DEZE AUTHENTIEKE RENOVATIE

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.