DE EERSTE GESTAPELDE ENERGIEMODULE IN NEDERLAND!

Een gestapelde energiemodule met lucht/waterpomp en WTW-systeem voorziet 48 portiekwoningen uit de jaren ‘50 in Ridderkerk van stroom. Deze primeur werd opgeleverd in september 2021.

Portiekwoning

Buitenschil

Wel EPV

16 tot 33,2 kWh/m2/jaar

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS WOONCOMPAS

‘’Wooncompas bezit in Ridderkerk vier blokken met jaren ‘50 portiekwoningen voor huurders met een kleine beurs. De buitenste twee complexen worden vervangen door nieuwbouw. De middelste twee zijn verduurzaamd tot nul-op-de-meter appartementen. De verwarming- en warmtapwaterbereiding was een uitdaging. De wens was dat bewoners in hun appartement konden blijven wonen. Daarnaast wilde we geen collectieve installatie en was er binnen en buiten geen opstelplek voor een warmtepomp. We zijn trots op het resultaat dat ERA Contour met hun partners heeft te kunnen realiseren. ‘’

Wooncompas 

VOLGENS NATHAN

“De twee gebouwen met sociale huurappartementen hadden moederhaarden voor CV en elektrische boilers voor tapwater. We zochten een gasloos alternatief, maar wisten al direct dat we in de kleine appartementen binnen niks  kwijt konden. Nathan Industries speelde al een  tijdje met een idee voor een gestapelde energiemodule met een lucht/water warmtepomp en WTW,  maar een eerste project was er nog niet. Een mooie kans om het nu echt toe te passen ”

Jurgen,  Nathan Industries

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

LES VOOR LATER

Bewoners hebben de overlast als te groot ervaren. Hoewel er extra voorzieningen zoals douche- en rust woningen beschikbaar waren, is besloten in het vervolg te zorgen voor logeerwoningen.

TEVREDENHEID MET RESULTAAT

Ondanks de overlast zijn de bewoners tevreden met het resultaat. Zowel de binnen- als buitenkant van de woning zijn onder de schop genomen. Bewoners voelen zich weer trots om aan de Stadhouderslaan te wonen.

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

SCHAALBAARHEID

Tijdens dit project is er veel aandacht en onderzoek gaan zitten in de Plug & Pay energiemodule. Het resultaat is een schaalbaar product dat gemakkelijk in andere projecten kan worden ingezet.

TECHNIEK

Zowel de stapelmodule als de gevel zijn volledig in de fabriek gemaakt. Op de bouwplaats was het dus een kwestie van ophangen. Het besluit om te prefabriceren zorgde voor een snellere doorlooptijd en daarmee minder overlast voor de bewoners.

HET SUCCES VAN DIT VERBETERPROJECT

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.