DE EERSTE STAP NAAR ENERGIENEUTRAAL IN 2050

Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier. De daken zijn van buitenaf geïsoleerd, er zijn spouwmuren en bodemisolatie aangebracht en de kozijnen zijn vervangen. Ook is er een ventilatiesysteem aangebracht en zijn de woningen voorzien van minimaal een hybride warmtepomp. Het resultaat? Een levensduurverlenging van 40 jaar!

Eengezinswoning

Buitenschil

Geen EPV

47 – 70 kWh/m2/jaar

In één keer

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS VAN WIJNEN

‘’De lat ligt hoog bij Wold & Waard en dat maakt het erg uitdagend om voor hen te werken. Onze opdracht is woningen te verduurzamen op basis van energieverbruik en CO2-reductie. Sturing op het einddoel dus en niet op basis van een lijst met voorgeschreven materialen. Een prestatiecontract in plaats van een bestek. Aan ons de taak om de beste oplossingen te kiezen.’’

Alco Liest, Programmamanager R&T, van Wijnen

VOLGENS WOLD & WAARD

Het einddoel is interessanter dan de wijze waarop. Wij willen dat de warmtevraag in onze woningen zo laag wordt, dat de woningen altijd verwarmd kunnen worden met lage temperatuur. Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat we de woningen heel zwaar isoleren en het technisch gezien niet zoveel uitmaakt welk verwarmingssysteem je in de toekomst kiest. Het gaat om de CO2-reductie en de transitie naar energieneutraal.’’

Fred Sekema, Projectleider verduurzaming, Wold & Waard

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

BEWONERSCOMMISSIE

“Voor bewoners is deze renovatie een impactvolle gebeurtenis,” aldus Fred Sekema. “Hinder hebben ze er zeker van, maar aan het einde van de werkzaamheden ook meer comfort. We bereiden ze goed voor. En meestal horen we na afloop dat het ze toch is meegevallen.”

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

PROCESMATIGE AANPAK

In de jaren 50, 60 en 70 zijn veel dezelfde type woningen in Nederland gebouwd, die nu verduurzaamd moeten worden. Door op zoek te gaan naar de gemene deler in die type woningen, kun je kant en klare verbeterpakketten ontwikkelen die je als het ware kunt stempelen op andere woningen of wijken. Zo hoef je niet voor elke woning een nieuw project te maken. Dit zorgt ervoor dat het bouwproces kan versnellen, kosten kan verlagen en overlast voor bewoners vermindert. Het versnellen van het bouwproces is echt nodig om de doelen van 2050 te halen. Deze procesmatige aanpak helpt daarbij.

SAMENWERKING

Een goede samenwerking is van belang om de snelheid in de woningrenovaties te krijgen. Wold & Waard en Van Wijnen hebben veel samengezeten om zo te kijken welke oplossingen het beste resultaat zouden opleveren. De komende jaren worden zo’n 220 woningen per jaar aangepakt. De helft doet Van Wijnen, de andere helft doet collega-bouwer Bouwgroep Dijkstra Draisma. Twee ervaren bouwers brengen allebei hun eigen expertise in en nemen elkaar mee in hun denkrichtingen. Het samenwerken met de verschillende partijen brengt Wold & Waard verder in de energietransitie.

COMMUNICATIE

Voor bewoners is de renovatie van de woningen een impactvolle gebeurtenis. Goede communicatie is heel belangrijk. Het helpt hierbij om de bewoners goed te informeren over wat zij kunnen verwachten van het gehele traject. Bewoners vinden het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben. De uitvoerder en de bewonersbegeleider van Van Wijnen zijn is voor aanvang aan huis geweest en heeft alle stappen met de bewoners besproken. Bewoners hebben hinder en overlast, maar na de renovatie ook voordelen en meer comfort. Een beter geïsoleerd huis, minder last van tocht, beter geluidwerend en een veel lagere energierekening.

DE SUCCESSEN EN LEERPUNTEN
VAN DIT VERBETERPROJECT

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.