GROOTSCHALIG PROJECT MET GROTE OPBRENGSTEN

Woningcorporatie Woonin koos in 2017 Hemubo Groep voor de renovatie van 1850 woningen in Overvecht. Het doel? Energieprestaties verbeteren en het wooncomfort verhogen. Het project leidde tot een energielabelsprong van D naar A+ en een hoge bewonerstevredenheid.

Gestapelde portiekwoningen

Buitenschil

Geen EPV

57 kWh/m2/jaar

Aardgasvrij

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS WOONIN

In 2017 heeft Woonin het programma besluit genomen voor de 10-hoog flats: het goed en sociaal renoveren van 1850 woningen. We hebben een bijzondere uitvraag opgesteld voor het selecteren van partners. We hebben een pitch gehouden voor 10 bouwbedrijven. Op basis van deze pitch hebben uiteindelijk 2 consortia zich ingeschreven. Vervolgens hebben wij met deze twee consortia een mini-bouwteam fase gehad van 8 weken. Hierna is de definitieve keuze gemaakt voor de bouwpartners en is het consortium van Hemubo geselecteerd.

Joop ten Brink, senior vastgoedontwikkelaar van Woonin

VOLGENS HEMUBO GROEP

De samenwerking met Woonin is uniek. De werkwijze die wij hanteren, het werken in treintjes en zo het behalen van efficiëntie, vraagt om vertrouwen, commitment, inzet en flexibiliteit van beide kanten.

Michel Visser, bedrijfsleider van Hemubo

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

VOORBEREIDEN

Het bewonersteam speelde een belangrijke rol in de voorbereidingen van het project. Samen met de klankbordgroep, waar iedere bewoner zich vrijwillig voor kon aanmelden, zijn het ontwerp en de sociale situaties besproken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bewoners op de hoogte waren van wat er ging gebeuren. Dit resulteerde in tevredenheid en rust.

BEWONERSKEET

Bewoners zijn heel tevreden, blijkt uit de woonenquête. De tevredenheid is gemiddeld een 8. De uitstraling van het wooncomplex is volgens bewoners enorm verbeterd; ze hebben het gevoel ‘op stand’ te wonen. Tegelijkertijd zijn door het isolatiepakket en de nieuwe ramen geluiden van buiten afgenomen, maar zijn binnengeluiden juist sterker te horen. Hier werken we nog aan.

EIGEN KEUZE

Bewoners kregen als maatwerk een strippenkaart waar ze waardepunten op konden inzetten. Met deze punten konden ze om extra hulp vragen. Bijvoorbeeld met het verplaatsen van zware spullen of extra werkzaamheden in hun woning zoals een luxe fornuis. De bewoners kregen een nieuwe badkamer, keuken en toilet waarin ze de keuze hadden uit talloze opties. Deze keuzevrijheid werd goed ontvangen door bewoners.

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

TECHNIEK

De grootte van het project vroeg om een innovatief ontwerp om de flats zo efficiënt mogelijk te verduurzamen en een esthetische upgrade te geven. Alle woningen zijn gebouwd volgens het Intervam systeem. Hiervoor is een universeel toepasbaar gevelsysteem ontwikkeld dat naadloos aansluit op het bestaande casco. Het universele gevelsysteem is opgebouwd uit en ‘chassis’ en een ‘carrosserie’. Het chassis is een basiselement dat perfect in het bestaande Intervam systeem past. Het bestaat uit een hoogwaardig geïsoleerd, luchtdicht gedetailleerd HSB element met een kunststof kozijn. De carrosserie is een laag die inwisselbaar is per flat en bestaat uit een variatie van duurzame gevelmaterialen. Zo krijgt elke fase zijn eigen identiteit, zonder dat het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

DUURZAAMHEID EN WOONCOMFORT

Dit project ging verder dan alleen een goed geïsoleerde gevel. Het collectieve warmtenet werd volledig vernieuwd met individuele verdeelunits. Voor een efficiënte warmteverdeling werden nieuwe radiatoren geplaatst en de ventilatie werd aangepast naar een CO2 gestuurde ventilatie. Tot slot gaan de bewoners na renovatie elektrisch koken. Dit alles bij elkaar resulteerde naar een energielabelsprong van D naar A+.

HET SUCCES VAN DIT VERBETERPROJECT

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.