SUCCESVOLLE
NOM-PILOT VOOR GESTAPELDE BOUW

Pilot-renovatie van 110 portiekflats met een plat dak uit de jaren ‘60 in Utrecht Overvecht. Succesvol naar NOM gebracht en opgeleverd in 2021. Inclusief PV-installatie, triple glas en gasloze verwarming.

Portiekflats

Binnen- en buitenschil

Geen EPV

30 kWh/m2/jaar

WAAROM DEZE CASE IS UITGEVOERD

VOLGENS PORTAAL

“We hebben met Dura Vermeer de afspraak gemaakt om een bepaald aantal woningen te verduurzamen tot Nul Op de Meter. Deze woningen aan de Kwangodreef, Kasaidreef en Gambiadreef waren ideaal voor die opdracht.”
Marnette Vroegop, Portaal

VOLGENS DURA VERMEER

“Vanuit onze eerdere afspraak gaf Portaal ons een prestatie-uitvraag, met daarbij drie eisen: de woningen moeten 40 jaar ‘goed’ zijn, de bewoners moeten tevreden zijn en er moest een specifiek rendement op de investering behaald worden.”

Robbert Rebel, Dura Vermeer

RUIMTELIJKE KWALITEIT

BEWONERSTEVREDENHEID

KLANKBORDEN

Voor de totale verbouwing is er eerst een proefwoning verduurzaamd. Een klankbordgroep van bewoners hebben daarbij belangrijke feedback gegeven op het warmte-terugwin-systeem, waarna dat is aangepast. Mede hierdoor heeft 87% van de bewoners ingestemd met het renovatievoorstel.

BECIJFEREN

Tijdens en na de renovatie vroegen we bewoners naar hun ervaring. Mede door gesplitste bouwstromen voor de renovatie van badkamer, keuken en toilet, werden de werkzaamheden beoordeeld met een 7 en het eindresultaat met een 7,6. Wel waren er nog diverse klachten over het verwarmings- en monitoringssysteem. Die zijn inmiddels verholpen.

IMPACT OP ENERGIEVERBRUIK

Dit is een indicatie op basis van het gemiddelde energieverbruik

VOOR RENOVATIE

NA DE RENOVATIE

UNIEK AAN DEZE CASE

VOLLEDIGE ISOLATIE

Tijdens de verbouwing is niet alleen de gevel van buitenaf geïsoleerd, maar is ook het dak, de kruipruimte en de eerste verdiepingsvloer boven de bergingen van isolatie voorzien. Hierdoor zitten de woningen in een volledige warmtebubbel.

PILOT IN GESTAPELDE BOUW

Binnen gestapelde bouw is onvoldoende dakoppervlak voor zonnepanelen om genoeg elektriciteit op te wekken voor een volledig elektrische NOM-woning. Daarom worden deze woningen verwarmd met duurzame energie uit de bio-warmtecentrale van Eneco. Omdat het een pilot is, indexeert
Eneco het warmtetarief bovendien met de CPI, níet met de gasprijs.

WEL NOM, GEEN EPV

De huidige EPV-wet voorziet nog niet in NOM met duurzame warmte. Daarom volgde een huurverhoging en een vergoeding voor de PV-panelen, wat samen voor een goed rendement zorgt. Bij wijziging van de wet kan alsnog een EPV gevraagd worden. Hiervoor is ook monitoring toegevoegd.

HET SUCCES VAN DEZE PILOT-RENOVATIE

Is uw case ook klaar? Deel ‘m met ons!

Uw project kan heel bouwend Nederland inspireren.

DEZE CASES MAG U NIET MISSEN

Groningen
Woningcorporatie Wold & Waard heeft als doel om in de komende 10 jaar 4500 woningen te verduurzamen. Hiervoor werken zij de komende jaren onder meer samen met Van Wijnen, vanwege hun procesmatige aanpak, bouwkundige kwaliteit en communicatie met bewoners. Een eerste stap was de verduurzaming van 250 woningen in het Westerkwartier.
Vaassen
Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 45 woningen ingrijpend gerenoveerd. De woningen zijn onder meer voorzien van spouwisolatie, voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas én het ActiveWarmth wand verwarmingssysteem. Het resultaat? Een energiesprong van label G naar A én een daling van de energielasten van de bewoners.
Tilburg
Meer dan 200 woningen in de Kruidenbuurt zijn beter geïsoleerd en volledig gasvrij gemaakt. De woningen zijn nu aangesloten op een warmtenet met middentemperatuur, samen met elektrisch koken en de optie voor PV-panelen. Ventilatie gebeurt efficiënt via het Movair-systeem in de raamonderdorpsels.
Den Bosch
Het Ortduynen-complex is volledig gasloos en toekomstbestendig! Met een collectieve warmtepomp, booster warmtepomp en individuele WTW-installatie in elke woning, dragen deze woningen bij aan een duurzame omgeving. De technische levensduur van de woningen is met 30 tot 50 jaar verlengd.
Rotterdam
In de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn 495 galerijwoningen gerenoveerd. Dankzij de nieuwe constructie-grid kunnen de woningen zich nu meten met het niveau van nieuwbouwwoningen. De renovatie heeft niet alleen geleid tot toekomstbestendige woningen, maar ook tot een verhoging van het woonplezier en comfort.
Den Dungen
In Den Dungen zijn 17 eensgezinswoningen in één stap naar Nul-Op-De-Meter gegaan. Woningcorporatie Woonmeij heeft de focus gelegd op het realiseren van een negatieve energiebalans, zodat de woningen op lange termijn zelfvoorzienend zijn.